Eigenheid en identiteit in ondergrondse fietsenstalling Zwolle

Silo ontwikkelt in opdracht van Boskalis een ruimtelijke identiteit voor de nieuwe fietsenstalling onder het Stationsplein in Zwolle. De locatiespecifieke visuele interventie voegt waarde toe aan de ruimtebeleving en zorgt voor herkenbare Zwolse uitstraling.

Spoorzone Zwolle is een van de snelst groeiende OV-knopen van Nederland. Om de reizigersstromen in en rond het station vlot en veilig te verwerken, wordt het gebied flink onder handen genomen. In de fietsenstalling onder het Stationsplein zal plaats zijn voor ongeveer 5.500 fietsen. Met de bouw van de stalling wil de gemeente Zwolle de beeldkwaliteit van het maaiveld verbeteren en fietsen stimuleren. Een optimale aansluiting van fiets op trein is een van de speerpunten in de mobiliteitsvisie van de stad.

Kraaijvanger Architects heeft de fietsenstalling ontworpen als een stedelijk souterrain. De ruime opzet, het goede overzicht en overvloedig licht zorgen voor een optimale functionaliteit, comfort en veiligheid. In de pitchfase werkte Silo met Kraaijvanger samen aan een verhaal dat past bij de locatie en de Zwollenaren, en daarmee eigenheid en identiteit aan de ruimte toevoegt. Visuele impact op een locatie waar je het niet verwacht zorgt voor een meer positieve ervaring.

Impressies van de fietsenstalling Zwolle - Kraaijvanger Architect/Maxwan A+U

De ondergrondse fietsenstalling wordt naar verwachting in 2020 in gebruik genomen. Het project maakt deel uit van de Design+Construct-opdracht voor het nieuw Stationsplein die door Boskalis, Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U is gewonnen.

Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene