Fietsparkeergarage Zwolle: tegen de wind in

Bij station Zwolle is een gloednieuwe ondergrondse fietsenstalling in gebruik genomen. Silo ontwikkelde een ruimtelijke identiteit die past bij de locatie en zorgt voor herkenbare Zwolse uitstraling. Het resultaat is een tegen de wind in fietsende Zwollenaar, opgebouwd uit honderdduizenden blauwe vingerafdrukken.

Zwolle en omgeving is fietsregio bij uitstek. Inwoners van Overijssel leggen per jaar gemiddeld 1.001 kilometer op de fiets af. Daarmee is Overijssel koploper in Nederland. Je vindt ook nergens zoveel mooie fietsroutes als rondom Zwolle. De stalling is dus een essentiele upgrade in de voorzieningen. Met ruimte voor 5.800 fietsen is het de grootste stalling buiten de randstad. Logisch als je bedenkt dat Spoorzone Zwolle een van de snelst groeiende OV-knopen van Nederland is.

De ruime opzet, het goede overzicht en overvloedig licht zorgen voor een optimale functionaliteit, comfort en veiligheid in de stalling. Met visuele impact op een locatie waar je het niet verwacht, voegen we waarde toe aan de ruimtebeleving.

De ruimtelijke identiteit vertelt het verhaal van de fietser die de elementen trotseert. Wat je ziet zijn de windstromen die langs de fietser heengaan, uitgewerkt in blauwe vingerafdrukken. Dit verwijst naar de bijnaam van de Zwollenaren: blauwvingers. Volgens de legende kregen de inwoners van de stad blauwe vingers door het dagenlang tellen van koperen munten die ze kregen voor het verkopen van een klokkenspel aan Kampen.

De fietsenstalling is ontworpen door Kraaijvanger Architects en uitgevoerd door Boskalis.

Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene