

Geen tijd of budget om je ontwerp te testen met gebruikers? Ik doe het toch!
Iedere keer als ik een gebruikerstest doe, word ik er aan herinnerd hoe waardevol het is om met eindgebruikers in gesprek te gaan en van hen te leren. Naast dat je ziet voor wie je nou eigenlijk een ontwerp maakt, helpt het je om een product te maken wat volledig aansluit bij de behoeften van de doelgroep. Je blijft scherp en realistisch kijken naar je ontwerp.
Daarom testen we bij Silo altijd onze ontwerpen. Óók als de tijd of het budget beperkt is. Afgelopen tijd hebben we twee hele uiteenlopende gebruikerstesten gedaan voor verschillende opdrachtgevers: Invest International, een Nederlands bedrijf dat investeert in Nederlandse oplossingen voor mondiale uitdagingen, en Depot Boijmans van Beuningen, het eerste openbare kunstdepot ter wereld, gevestigd in Rotterdam.
“ User testing helpt het je om een product te maken wat volledig aansluit bij de behoeften van de doelgroep. Je blijft scherp en realistisch kijken naar je ontwerp.
Een user-test tijdens een pandemie? Zelf-testen vanuit huis
Voor het splinternieuwe Invest International heeft Silo een corporate identity gerealiseerd en daarbij een aantal middelen ontwikkeld, waaronder een website. Binnen die website hebben ondernemers en overheden de mogelijkheid om een checklist te doorlopen om erachter te komen of ze in aanmerking komen voor financiële regelingen.
Om ervoor te zorgen dat deze checklist precies is wat de gebruiker wil en verwacht, hebben we een usability test gedaan. De tijd was heel beperkt door een strakke planning. De beoogde gebruikers behoren tot een specifieke groep, bedrijven en ondernemers die internationaal werken. Hierdoor werd het lastig om de respondenten op één dag op een testlocatie te ontvangen.

Testresultaten Dashboard in Maze
Hoe hebben we toch kunnen testen? Online via Maze.co. Met deze tool kun je als respondent thuis achter je computer de testopdrachten maken en de vragen beantwoorden. Maze geeft je kant en klare statistieken en analyses waar je doorheen kunt spitten.
Het nadeel van een dergelijke tool? Je ziet niet wat de gebruiker doet, voelt, vindt. Je mist gezichtsuitdrukkingen, gedrag en het hardop denken van de gebruiker. Drie dingen waar je bij een fysieke test veel conclusies uit kan trekken. Het voordeel? Het is een eenvoudige en snelle manier om feedback te verzamelen van je doelgroep en eventuele knelpunten te verbeteren.

De totaalbeleving testen op locatie
Depot Boijmans van Beuningen heeft op 6 november 2021 haar deuren geopend. Silo is de afgelopen maanden hard bezig geweest met meerdere projecten voor Depot Boijmans van Beuningen, waaronder de ‘verdiepingsplekken’.
De verdiepingsplekken zijn interactieve touchscreens met verschillende video’s waar je als gebruiker doorheen kunt bladeren. De video’s geven een kijkje achter de schermen; verdiepende informatie over kunstobjecten, medewerkers van het Depot en wat er allemaal komt kijken bij het onderhouden en restaureren van kunst.
“ Het principe dat je een product kunt testen in de omgeving waarin het gebruikt gaat worden is essentieel. Als je die mogelijkheid krijgt, doe het!
Hoe gaat de user interface eruit zien? Hoe gaat het werken? Hoe zorg je ervoor dat de gebruiker een feilloze en leuke ervaring heeft tijdens het gebruik van het scherm? En hoe zorg je ervoor dat de gebruiker begrijpt dat het een touchscreen is? Een aantal vragen die centraal stonden tijdens het uitdenken en ontwerpen van de verdiepingsplekken.

Het onderzoek naar ontwerpen voor grote touchscreens gebundeld in een infographic
Een interactie ontwerp maken voor een groot formaat touchscreen is heel anders dan een website of app, super leerzaam dus. Na uitgebreid vooronderzoek hebben we de gewenste functionaliteiten verwerkt in een klikbaar prototype en zijn we gaan testen op locatie.
De test vond plaats in Depot Boijmans van Beuningen met museumbezoekers op de locatie van één van de verdiepingsplekken. Bij een touchscreen dat onderdeel is van de gehele visitor experience is het extra belangrijk om op locatie te testen. Tijdens een bezoek aan Depot hebben veel externe factoren invloed op de ervaring die je hebt tijdens het gebruik van een verdiepingsplek, zoals de aanwezigheid van andere mensen en achtergrondgeluid.
Om een goede test uit te voeren zijn er van te voren een aantal doelstellingen en testvragen opgesteld. Zo is het belangrijk te testen of een gebruiker de functionaliteiten en de user interface begrijpt, te onderzoeken of deze toegankelijk is voor een gebruiker van elke leeftijd, of de touchscreen gestures intuïtief zijn en in algemene zin in welke mate het als een zinvolle en leuke toevoeging wordt ervaren.
In het Depot hebben we een testomgeving opgezet. Het prototype getoond op een touchscreen, video opnames gemaakt en een screencapture gemaakt van de test. De testdag was ontzettend leuk en leerzaam: verwachtingen werden bevestigd en aannames werden omgezet in feiten. Het principe dat je een product kunt testen in de omgeving waarin het gebruikt gaat worden is essentieel. Als je die mogelijkheid krijgt, doe het!


Maak er een gewoonte van
Testen is een heel belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. Een product wordt er altijd beter van. Je zult het vast wel herkennen; er is weinig budget of weinig tijd om een product/ontwerp te testen. Zorg dat je het wel doet, en doe het voor de eindgebruiker. Zo zorg je ervoor dat je met de doelgroep checkt of iets wel of niet werkt.
Natuurlijk is een uitgebreide live usability test met alle technische snufjes erg waardevol, maar als dat niet mogelijk is kun je nog steeds testen. Hoe? Ga de straat op, spreek mensen aan, bel ze op, stuur een enquête, test via een online tool, maak er een fysieke test van. Als je maar weet wat je wilt testen en wie je doelgroep is.
