Koning opent Depot Boijmans Van Beuningen

Koning Willem-Alexander heeft het Depot Boijmans van Beuningen geopend: het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Een waanzinnig gebouw waarin je op een andere manier naar kunst kijkt; vanuit het perspectief van het beheer en het verzamelen van kunstobjecten. Vanaf 6 november 2021 kan het publiek het depot ervaren.

Musea laten meestal maar zes tot tien procent van hun collectie zien. De rest ligt opgeslagen – onzichtbaar voor het publiek. Depot draait dit om en maakt de 151.000 objecten van museum Boijmans van Beuningen toegankelijk. Deze wereldprimeur is het toonbeeld van de veranderende visie op het gebied van verzamelen, conserveren en publieke toegang. De bezoeker ziet niet alleen de objecten, maar ook de verzorging van een kostbare kunstcollectie.

Dit nieuwe instrument, deze nieuwe typologie, helpt ons deze schatten te bewaren en open te stellen.

Sjarel Ex en Ina Klaassen , Directie Boijmans Van Beuningen

Silo ontwikkelde de publieksbegeleiding in het gebouw. Door middel van interactives, wayfinding en signage kan het publiek zelf – of met een gids – ontdekken waar de verschillende depotcompartimenten voor dienen, wat er in de restauratieateliers gebeurt of wat het verhaal achter een object is.

Depot is ontworpen als een laagdrempelig werkgebouw dat op een transparante manier toont hoe de collectie wordt onderhouden en dat tegelijk een nieuwe relatie aangaat met het Museumpark. Elke dag oogt het depot anders, als in een levend schilderij. Het atrium met de elkaar kruisende trappen en de dertien grote glazen vitrines met daarin collectiestukken vormt het kloppend hart van het depot: hier zie je conservators en restaurateurs aan het werk en moet je soms opzij voor kunsttransport. Silo’s werk is nadrukkelijk als integraal onderdeel van de architectuur ontworpen en uitgevoerd.

Depot is het resultaat van opdrachtgeverschap met visie en samenwerking tussen een groot aantal partijen: van bouwers tot kunstenaars. In het project werkten we naast en samen met MVRDV, MTD Landschapsarchitecten, Concrete, John Körmeling, Marieke van Diemen, Pipilotti Rist, IN10/Door, Summit DIS, Thonik, Van Beem & Van Haagen, I.M. Brouwer en vele anderen.

Hoofdfoto: Ben Houdijk

Foto's: Ossip van Duivenbode

Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene