Depot Boijmans Van Beuningen

Wayfinding voor dwalers

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. In het iconische gebouw, ontworpen door MVRDV, kijken bezoekers achter de schermen van een museum en ervaren ze wat er komt kijken bij het onderhouden en verzorgen van een veelomvattende kunstcollectie met een grote diversiteit. Silo ontwikkelde de publieksbegeleiding in het werkgebouw, waarbij ontdekken en verzamelen centraal staat.

Werkgebouw

Depot is geen museum, maar een functioneel ontworpen werkgebouw voor conservering, restauratie, verpakking en het transporteren van kunstwerken. In sommige ruimtes ben je welkom, bij andere word je geprikkeld naar binnen te gluren. Het idee dat je je tijdens het bezoek ‘achter de schermen’ bevindt, is vertaald in een integraal concept voor interactie, digitale schermen, wayfinding en signage, en ontworpen als extensie van de architectuur.

‘Operations Control Center’

In de centrale hal, waar bezoekers zich verzamelen voor rondleidingen, hangt een enorm digitaal dashboard zoals je verwacht in de controlekamer van een magazijn. Hierop staat niet alleen bezoekersinformatie, maar ook een doorsnede van het gebouw, data over de collectie en de klimaatzones in het gebouw. Live camera-feeds laten zien wat er op dit moment gebeurt in het gebouw.

De publieksbegeleiding kent meerdere stromen: zelfstandig of met een gids door het gebouw, of direct naar het dak.

Je krijgt het gevoel per ongeluk de personeelsingang van een museum te zijn ingelopen. De publieksbegeleiding geeft een activerende, verrassende kijk op kunstwerken en werken met kunst.

Rene Toneman , Creative Director Silo

Signage als extensie van de architectuur

In het atrium met zijn spectaculaire zigzaggende trappen ligt de nadruk op de kunstobjecten die je ziet achter de grote ramen van de depots en in de dertien zwevende glazen vitrines. Codering en functionele benamingen bij ruimtes zijn afgeleid van de bouwtekeningen en subtiel toegepast, alsof ze op het beton zijn geprint. Ook de verlichte verwijzingen in de entreezone en op de 6e verdieping zijn zorgvuldig in het interieur van beton, glas en grijs geïntegreerd: neutraal, modulair en functioneel.

Naast de depots hangen verdiepingsplekken waarmee je meer ontdekt over de werkzaamheden in het gebouw

Achter de schermen

Naast de werkelijke vensters van de depots hangen touchscreens. In lijn met het concept voor de publieksbegeleiding ontwikkelde Silo een applicatie die je toegang geeft tot videos met facts & figures, informatie over collectiebehoud en -beheer en portretten van de professionals die in het Depot werken. Meer informatie over de kunstobjecten in de vitrines en depots wordt ontsloten via QR-codes en een app, ontwikkeld door IN10/Door.

KlantBoijmans Van BeuningenJaar2020-2021CreditsMike Bink (fotografie)
Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene