Universiteit Utrecht

Magisch netwerk van leven

De Life Sciences Incubator (LSI) is een gebouw voor start-ups in de bioscience-branche en bestaat uit laboratoria en kantoren. In samenwerking met Mecanoo architecten ontwikkelde Silo een ruimtelijke identiteit die op alle glaswanden in het centrale atrium wordt toegepast als privacyregulering.

Privacy in een transparante architectuur

Het lichte, centrale atrium vormt het hart van het gebouw. Het ensemble van bruggen en trappen met geïntegreerde ontmoetingsplaatsen is ontworpen om samenwerking te bevorderen. Alle verdiepingen zijn zichtbaar vanuit het atrium. De glaswanden dragen bij aan een transparante architectuur, maar de privacy van de start-ups dient ook gewaarborgd te worden.

Over life sciences

De levenswetenschappen omvatten de disciplines die betrekking hebben op de wetenschappelijke studie van levende organismen – zoals micro-organismen, planten, dieren en mensen – evenals verwante onderwerpen zoals bio-ethiek. Terwijl biologie het middelpunt van de levenswetenschappen blijft, hebben technologische ontwikkelingen in de moleculaire biologie en biotechnologie geleid tot een uitbreiding van subspecialisatie en interdisciplinaire onderzoeksgebieden.

Van micro naar macro

Silo gebruikte de helder gecategoriseerde indeling van levende organismen om de verschillende verdiepingen van het gebouw identiteit te geven. Deze hiërarchie van micro naar macro kan van boven naar beneden worden onderzocht. Een selectie van atomaire deeltjes uit het periodiek systeem vormen de bouwstenen voor een magisch, organisch netwerk van leven.

Van klein naar groot: atomen, moleculen en macro-moleculen (4); celorganellen en cellen (3); weefsel en organen (2); organismen en populaties (1); biosfeer (0).

Elementen uit het periodiek systeem vormen de bouwstenen voor de illustraties.

Wondere wereld

De unieke patronen zijn met behulp van processing algoritmes ontworpen. Ze reguleren de transparantie en voegen identiteit aan het gebouw toe. Het atrium van de LSI geeft in één blik een overzicht van de wereld van de wetenschap, waardoor het onzichtbare zichtbaar wordt. Bezoekers, onderzoekers, studenten, docenten en medewerkers worden onderdeel van de wondere wereld van de levenswetenschappen.

KlantUniversiteit UtrechtJaar2016CreditsMecanoo (architect en fotografie), Silo (fotografie)AwardsBronze European Design Award 2017
Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene