Provincie Antwerpen

Het nieuwe werken in een icoon

Het nieuwe Provinciehuis Antwerpen, naar ontwerp van Xaveer de Geyter Architects (XDGA), is een icoon. Met respect voor de architecturale context, ontwikkelde en ontwierp Silo een alomvattend plan voor bewegwijzering en signage. Het resultaat is een prettige en meer natuurlijke gebruikersbeleving.

Het provinciehuis is een compact en duurzaam gebouw, omringd door een groot, publiek toegankelijk park.

Driehoekige ramen

XDGA ontwierp het provinciehuis als een compositie van twee delen. Een transparante laagbouw en haaks daarop een kantoortoren die naar boven toe uitzwenkt. In de minimalistische laagbouw bevinden zich onder meer de raadzaal, tentoonstellingsruimte en het congrescentrum en auditorium. De brutalistische hoogbouw wordt gekenmerkt door het patroon van driehoekige ramen.

Materialen, vormen en vlakken

Intrinsieke schoonheid

In het interieur voeren pure materialen de boventoon: beton, geborsteld aluminium, hoogglans wit en veel glas. De heldere materiaalkeuze, hoogwaardige afwerking en het gebruik van geometrische ritmes en patronen geven het gebouw een grote intrinsieke schoonheid. De bewegwijzering is ontworpen in een bijpassende vormentaal en gebruikt de interieurvlakken als canvas.

De iconenset is ontworpen als een uitbreiding op de karakters van het gebruikte lettertype.

Volg de gebruiker

Om gebruikers op de meest optimale manier naar hun bestemming te leiden zijn verschillende scenario’s geanalyseerd van bezoekers, gasten en werknemers van de provincie. Op basis hiervan zijn de gebruikersstromen uitgetekend. Het signplan is vervolgens ontwikkeld met alle communicatieve ‘touchpoints’ die van belang zijn voor de gebruikersreis. De systematische aanpak zorgt ervoor dat gebruikers op het juiste moment de juiste informatie krijgen.

De bewegwijzering is uitgevoerd in IBM Plex.

Gelaagd systeem

Silo ontwikkelde een elegant gelaagd systeem met een sculpturale uitstraling. Door een slim bevestigingssysteem hebben de signs zo min mogelijk impact op de ondergrond en de pure materialen. Vaste signs zijn aangevuld met een dynamisch systeem. Zo kan de bewegwijzering zich voegen naar de programmering en het flexibel gebruik van ruimtes.

KlantProvincie AntwerpenJaar2019CreditsXDGA (architectuur), Zeno (fotografie), Denys (fotografie)
Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene