Zaans Medisch Centrum

Creëren van een healing environment

In het nieuwe Zaans Medisch Centrum ervaren patiënten en bezoekers een omgeving die een optimale bijdrage levert aan het herstel. De ‘healing environment’ in het ziekenhuis is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Silo en Mecanoo Architecten.

00:00/00:00

De kwaliteit van de zorg

Kwaliteit in de zorg beperkt zich allang niet meer tot het medisch aspect alleen. De algehele beleving van een ziekenhuisbezoek of -verblijf draagt bij aan hoe patiënten zich voelen en een prettige werkomgeving voor personeel. Maar wat bepaal een positieve ervaring? Vele verschillende factoren: van de koffie die je kunt bestellen tot de nabijheid van voorzieningen, en van hoe je ontvangen wordt tot het onderscheidende karakter van de ruimtelijke omgeving.

Het Zaans Medisch Centrum is een regionaal ziekenhuis, vanuit de Zaans bevolking gesticht. Ik voel trots als ik door het ziekenhuis loop. Je voelt de connectie met de Zaanstreek en dat is waar we het uiteindelijk voor doen.

Wouter van der Kam , voormalig bestuursvoorzitter Zaans Medisch Centrum

Een menselijk landschap van 3.500 m2 positieve afleiding, verbonden met de regio door verwijzingen naar de walvisvangst, scheepsbouw, traditionele architectuur, molenstenen en pakhuizen.

Positieve afleiding

Passend bij de architectuur van het ziekenhuis ontwikkelden we een integraal plan dat de beleving van de ruimtelijke omgeving verrijkt. De verhoogde mate van stress en emotie die ziek zijn met zich meebrengt wordt in het Zaans Medisch Centrum met positieve afleiding tegengegaan. De subtiele – maar goed zichtbare – interventies in het gebouw zorgen voor toegevoegde waarde en vertellen een verhaal.

Zaanse Dame

Bij binnenkomst in de centrale hal zie je als bezoeker direct een wandvullende handgetekende illustratie van een liggend menselijk lichaam. Deze ‘Zaanse Dame’ is opgebouwd uit componenten van de regionale industriële geschiedenis, bekend in de hele Zaanstreek. Dit onderstreept de persoonlijke band tussen het ziekenhuis en de mensen uit de regio.

Een plek waar je je beter kan voelen

Mecanoo architecten ontwierp het Zaans Medisch Centrum als een vriendelijk en toegankelijk gebouw. Het ziekenhuis is innovatief vanwege een lean ontwerp waarin verspilling wordt tegengegaan. Veel daglicht, hout, frisse kleuren, heldere routes en positieve afleiding dragen bij aan omgeving die niet als een ziekenhuis voelt, maar als een plek waar je je beter kan voelen. Silo en Mecanoo wonnen samen verschillende prijzen voor het Zaans Medisch Centrum.

Handgetekende illustraties

Op de ziekenhuismuren, glaswanden, lichtbakken en liften is nog eens 3.500 m2 aan handgetekende illustraties aangebracht. Hiervoor zijn de oorspronkelijke beelden met 3D-software geanimeerd. Door daar vervolgens stills uit te selecteren, is een grote hoeveelheid aan beelden gemaakt, zonder repetitief te worden.

Het ontwerp van de illustraties ondersteunt ook de oriëntatie in het gebouw.

Het zwart-wit handwerk vormt een persoonlijk handschrift dat puurheid, kwaliteit en helderheid uitstraalt.

Bewegwijzering en corporate identiteit

Voor het nieuwe Zaans Medisch Centrum ontwikkelde Silo naast de ruimtelijke identiteit ook de bewegwijzering en de corporate identiteit inclusief logo. De bewegwijzering is complementair aan de ruimtelijke identiteit ontwikkeld en zorgt ervoor dat alle gebruikers van het gebouw eenvoudig en zelfstandig hun bestemming kunnen vinden. De corporate identiteit benadrukt dat Zaans Medisch Centrum extra goede zorg verleend, én meer.

Speciaal voor de kinderpatiënten is een dierenwereld ontwikkeld.

KlantZaans Medisch CentrumJaar2017CreditsThijs Wolzak (fotografie), Silo (fotografie)Awards2 x Gold Cube ADC Awards 2017, Designism Cube ADC Awards 2017, Yellow Pencil D&AD Awards 2017, Red Dot 2017, People's Choice Frame Award 2018, 2 x Gold European Design Award 2017, Bronze Lamp ADCN Awards 2017, Sign+ Award 2018, Finalist Architizer A+ Awards 2018
Rene Toneman

Meet weten?

Bel of e-mail Rene