Depot Boijmans Van Beuningen

Wayfinding for wanderers

Depot Boijmans Van Beuningen is the world’s first publicly accessible art depot. Inside the iconic building, designed by MVRDV, visitors are immersed in what goes on behind the scenes of a museum and experience what maintaining and caring for an art collection with great diversity actually entails. Silo developed the visitor experience for the utility building, emphasizing discovery and collection.

Work building behind the showroom

Depot is not a museum, but a functionally designed work building for the preservation, restoration, packaging and transport of artworks. In some spaces you are welcome, in others you are triggered to peek inside. The idea that you are ‘behind the scenes’ during your visit is translated into an integral concept for interaction, digital screens, wayfinding and signage, and designed as an extension of the architecture.

Operations Control Center

In the entrance zone, where visitors gather for guided tours, hangs an enormous digital dashboard as you would expect in the control room of a warehouse. It not only displays visitor information, but also a cross-section of the building, and data about the collection and climate zones in the building. Live camera feeds show what is currently happening in the building.

Wayfinding collection for Depot

You get the feeling of having accidentally walked into the staff entrance of a museum. The unusual and integral visitor experience offers an activating, surprising view of works of art and working with art.

Rene Toneman , Creative Director Silo

Signage as an extension of the architecture

In the atrium with its spectacular zigzagging stairs, the emphasis is on the art objects that you see behind the large windows of the depots and inside the thirteen floating glass display cases. Coding and functional identification for rooms are derived from the building plans and subtly applied, as if they are printed into the concrete. The illuminated directional signs in the entrance area and on the 6th floor have also been carefully integrated into the concrete, glass and gray interior: neutral, modular and functional.

Next to the depots, touch screens offer you more in-depth information about what goes on behind the windows.

Behind the scenes

Touch screens hang next to the actual windows of the depots. In line with the visitor experience concept, Silo developed an application that gives you access to videos with facts & figures, information about collection preservation and management, and portraits of the professionals working at the Depot. More information about the art objects in the showcases and depots is unlocked through QR codes and an app, developed by IN10/Door.

ClientBoijmans Van BeuningenYear2020-2021CreditsMike Bink (fotografie)
Rene Toneman

Want to know more?

Call or email Rene