Fietsparkeergarage Koningin Julianaplein

Space-age airport voor fietsers

Onder het Koningin Julianaplein in Den Haag, recht voor het centraal station, ligt een van de grootste fietsparkeergarages van Nederland. Samen met Studio Marsman ontwikkelde Silo een impactvol ruimtelijk concept dat van je fiets parkeren een museale ervaring maakt. Het onconventionele resultaat geeft de duizenden dagelijkse gebruikers een gevoel van comfort en veiligheid.

The Netherlands’ newest bike garage is like an enormous space-age airport for cyclists

James Gabriel Martin , Lonely Planet

00:00/00:00

Onmisbare schakel

Een goede aansluiting tussen fiets en trein is een onmisbare schakel voor het stedelijke mobiliteitsnetwerk. Ondergrondse stallingen zijn echter vaak onprettige ruimtes door lage plafonds, het ontbreken van daglicht en zicht op de omgeving. Met ruimte voor ongeveer 8.000 fietsen en leenfietsen biedt de Gemeente Den Haag in samenwerking met NS en Prorail een servicegerichte en toekomstbestendige oplossing.

De illustratie lijkt met potlood getekend en laat het licht subtiel door.

Onverwacht indrukwekkend

Het extra hoge witte plafond, de slimme belijning, ruime gangpaden en de glazen lichtwanden zorgen voor een onverwacht indrukwekkende ervaring en een uitzonderlijk kwaliteitsniveau. De geïntegreerde toepassing van licht en identiteit laat de fietsenstalling ruimer lijken en ondersteunt de intuïtieve oriëntatie. Zo vind je aan het eind van de dag makkelijker je fiets terug.

Morphing tessalations maken één geheel van de gevarieerde Haagse architectuurgeschiedenis.

Morphing tessellations maken één geheel van de gevarieerde Haagse architectuurgeschiedenis.

Escheriaans stadslandschap

De architectuur van Den Haag, van oud tot nieuw, vormt de basis voor één doorlopende afbeelding op de gehele lichtwand die de stalling omsluit. Gevelelementen van iconische gebouwen zijn subtiel in elkaar verweven tot een spectaculair stadslandschap: een lumineuze metamorfose geïnspireerd door het werk van M.C. Escher. Als je erlangs fietst, ga je in een vloeiende beweging op in de skyline van de stad. Heb je meer tijd? Dan kun je de verschillende gebouwen gaan ontdekken.

Het ontwerp citeert oude gebouwen als de Ridderzaal, het Vredespaleis en het Gemeentemuseum, projecten van toparchitecten als Richard Meier, Bernard Tschumi, Hans Kollhoff, Cesar Pelli, KPF, Kraaijvanger, Rudy Uytenhaak, Benthem Crouwel Architects, MVSA, Zwarts & Jansma Architects en OD205, en projecten in ontwikkeling van Powerhouse Company, JCAU en NOAHH.

De fietsparkeergarage is begin 2020 opgeleverd. De definitieve uitgangen worden geïntegreerd in de bovengrondse bebouwing, naar ontwerp van Powerhouse Company. De woontorens, commerciële ruimten en het levendige plein zorgen samen met de ondergrondse fietsenstalling voor een gastvrije stadsentree.

KlantGemeente Den Haag/MobilisJaar2020CreditsStudio Marsman (architect), Mike Bink (fotografie)AwardsDezeen Awards Design Project of the Year 2021, Winner & People's Choice AZ Award 2021, Gold Cube & Silver Cube ADC Awards 2021, Gold Lamp Dutch Creativity Awards 2021, Silver European Design Awards 2021, Bronze Pencil The One Show 2021, Wood Pencil D&AD Awards 2021, Shortlist Frame Awards 2021, Finalist Architizer A+ Awards 2021
Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene