Fontys

Wayfinding en identiteit voor een ‘vertical campus’

Het gebouw voor Economische Studies op de Fontys campus in Eindhoven is volledig gerenoveerd, voorbereid op nieuwe leerconcepten en ingericht volgens het nieuwe werken. In samenwerking met Mecanoo ontwikkelde Silo een geïntegreerd plan voor identiteit en bewegwijzering met als doel meer interactie tussen het gebouw en de gebruikers.

Van interactie naar concentratie

Om het gebouw in te delen naar de verschillende gebruiksbehoeften, ontwikkelde Mecanoo het ‘Vertical campus’ principe. Zo ontstaat een indeling die van sociale interactie naar individuele concentratie gaat. Door de transparante gevel is het onderwijs van buiten zichtbaar en vormt het gebouw een open en toegankelijke poort tot de campus.

Social Zone

De centrale gang op de begane grond is een ‘social zone’. Met het een ‘social carpet’ en de ‘social staircase’ functioneert het gebied als ontmoetingsplek. De koffiebar transformeerde Silo tot een hotspot door toepassing van een 3D-wafelvorm met typografisch systeem. Afhankelijk van de kijkhoek lees je afwisselend de woorden ‘food’ of ‘drinks’.

Goed en snel navigeren

Een heldere grafische bewegwijzering met bijpassende pictogrammen zorgt voor een goede en snelle navigatie door het gebouw. Thematische illustratieve componenten zijn verwerkt in alle overlegruimten. Door het transparante karakter van de architectuur zijn deze illustraties op vele plekken in het gebouw zichtbaar.

Architectuur en identiteit

Het gebouw R3 op de campus van Fontys was donker, gesloten en naar binnen gekeerd. Door een grootschalige verbouwing en herinrichting wordt het gebouw opgewaardeerd en functioneert het als link tussen de campus en de stad. Juist door de architectuur te verweven met een sterke identiteit hebben Mecanoo en Silo het gebouw meer eigenheid gegeven.

KlantFontys HogescholenJaar2014CreditsMecanoo (architect en fotografie), Silo (fotografie)AwardsGold European Design Awards 2015
Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene