Ipse de Bruggen

Dubbelzinnige dierenwereld

Wat kun je doen om de verbeelding van cliënten in de gehandicaptenzorg op een slimme manier prikkelen? Hoe kunnen ogenschijnlijk eenvoudige interventies een wereld van verschil maken en bijdragen aan betere zorg? Als antwoord op deze vragen creëerde Silo een wondere wereld met dubbelzinnige dieren voor een door Andrea Möhn Architects ontworpen zorgcomplex van Ipse de Bruggen.

Iedereen kan meedoen

Ipse de Bruggen biedt zorg aan kinderen en volwassen met een verstandelijke beperking. De instelling laat iedereen meedoen op hun eigen manier. Op verschillende locaties in Zuid-Holland kunnen cliënten terecht voor behandeling, dagbesteding of om te wonen.

Antithese

Silo ontwikkelde een serie dierfiguren die een loopje nemen met de realiteit. De huid van de dieren vormt een antithese van hun typische eigenschappen. Logge nijlpaarden worden zo licht als een zeepbel, donzige konijntjes blijken stekelig als een cactus, grauwe zwijnen bestaan uit glanzende parels. De discrepantie tussen wat iets is en hoe het eruit ziet, wordt op een spitsvondige manier onderstreept.

De afbeeldingen zijn toegepast op de wanden van kantoren en de spreekkamers waarin medewerkers van Ipse in gesprek gaan met cliënten en hun familie.

Beeld en betekenis

Het resultaat zijn afbeeldingen die de werkelijkheid openbreken. Door ruimte te geven aan verschillende persoonlijke interpretaties, zetten ze aan tot interactie en discussie. Je kan als toeschouwer zelf een oordeel vellen over het beeld en de betekenis. Misschien is niets wat het lijkt. Op deze manier prikkelen de dieren de verbeelding en blijven ze je nog lang bij.

De dierfiguren hebben een iconische kwaliteit. Ze zijn door medewerkers omarmd als mascotte en maken deel uit van de organisatie-identiteit.

KlantIpse de BruggenJaar2018CreditsAndrea Möhn Architects (architectuur), Herman Zonderland (fotografie)
Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene