
Muziekgebouw
Rebranding van een landmark
Muziekgebouw is een internationaal toonaangevend podium in Amsterdam, dat excelleert in hedendaagse muziek en de daaraan gerelateerde genres klassiek, jazz, elektronische popmuziek en wereldmuziek. In 2016 werd de merkidentiteit door Silo volledig herzien.
Pulserend baken
Het Muziekgebouw wil een zo breed mogelijk in muziek geïnteresseerd publiek inspireren en loopt graag voorop in het tonen van de veelzijdigheid van hedendaagse muziek. Het gebouw en de locatie versterken deze missie en zijn bepalend voor de identiteit en uitstraling van het merk. Voor de rebranding ontwikkelde Silo de ‘beacon’, een pulserend baken dat – net als het gebouw zelf – oriënterend en richtinggevend is voor iedereen die zoekt naar nieuwe muzikale ervaringen.

Podium van de 21e eeuw
Het Muziekgebouw aan ‘t IJ is sinds de opening in 2005 uitgegroeid tot Amsterdam’s podium van de 21e eeuw. Met een spannende, hedendaagse programmering waarin verbindingen worden gemaakt met andere tijden, stijlen, culturen en kunstvormen laat het Muziekgebouw bezoekers de hedendaagse muziek ervaren. Van vernieuwende experimenten tot lyrische melodieën en van stukken waarvan de inkt nog nat is, tot meesterwerken uit de eerste helft van de 20e eeuw.

Het gebouw herbergt een bijzondere concertzaal waarin plafond, wanden, stoelen, en vloerdelen allemaal flexibel en beweegbaar zijn.
Grafische partituren
De ondersteunende visuele stijl sluit aan bij een grotere trend waarin, mede door gebruik van tablets en smartphones, beeld en beweging steeds prominenter wordt. De vormentaal is ontwikkeld op basis van grafische partituren. Door beelden van musici met een bewegend grafisch lijnenspel te combineren, worden de klank en sfeer van muziek visueel benadrukt.




Uniform, maar flexibel
In de rebranding is de naam verkort naar ‘Muziekgebouw’ en de koppeling tussen het beeldmerk – de ‘beacon’ – en de naam losgelaten. Hierdoor kunnen beide elementen vrij en meer flexibel toegepast worden. Ook zijn de typografie en het kleurgebruik aangepast. Voor de communicatie-uitingen creëerden we nieuwe richtlijnen om een uniformere uitstraling en tijdsbesparing in de productie te kunnen realiseren.



Ruim tien jaar samenwerking
Silo en Muziekgebouw werken sinds 2008 actief samen aan branding en communicatieprojecten met als doel het verbinden van publiek met hedendaagse muziek, het versterken van de concurrentiepositie, stimuleren van de verkoop en de promotie van het Muziekgebouw als uniek en waardevol cultureel instituut. De brede programmering en toegankelijke communicatie hebben gezorgd voor een zeer divers bezoekerspubliek.
De visuele identiteit die Silo in 2008 ontwierp nam de herkenbare contour van het gebouw – een veelvuldig bekroond ontwerp van architectenbureau 3xN – als uitgangspunt. De stijl is in de loop van de jaren geëvolueerd en in 2016 met het herdefiniëren van de volledige merkidentiteit compleet vernieuwd.


Grand café 4’33
Het Muziekgebouw heeft een nieuw grand café: 4’33, een gezamenlijk initiatief van het Muziekgebouw en Dudok Groep. Het grand café is vernoemd naar de fameuze compositie 4’33” van John Cage: exact 4 minuten en 33 seconden complete stilte. Silo ontwikkelde een visuele identiteit met een logo dat van de naam een karaktervol gebaar maakt. De typische horizontale en verticale vlakverdeling die de architectuur van Willem Dudok kenmerkt, komt terug in verschillende communicatie-uitingen.

KlantMuziekgebouwJaar2008/2016AwardsBronze Lamp ADCN Awards 2017, Gold European Design Award 2017, Gold European Design Award 2012
