Zaans Medisch Centrum

Comfortabel en zelfstandig je weg vinden in het ziekenhuis

Ziekenhuizen zijn complexe gebouwen door het brede scala van gebruikers, diensten en functionele eenheden. Het snel vinden van de juiste bestemming is cruciaal voor patiënten en bezoekers. Silo ontwikkelde een effectieve bewegwijzering voor het nieuwe Zaans Medisch Centrum.

Silo/Geerdes – Bestemmingen en flow, analyse wayfinding Zaans Medisch Centrum, niveau 0/BG.

Dienstbaar uitgangspunt

Patiënten en bezoekers verkeren meestal in een verhoogde staat van stress of emotie en maken zich zorgen over het (tijdig) vinden van hun bestemming. Om die reden zijn we gestart met het analyseren en in kaart te brengen van alle typen gebruikers, bestemmingen en bewegingen in het nieuwe Zaans Medisch Centrum. Met als doel dat iedereen – patiënten, bezoekers èn ziekenhuispersoneel – eenvoudig, comfortabel en zelfstandig zijn weg door het gebouw te laten vinden.

1. Huidige locatie / 2. Hoofdnavigatie / 3. Facilitaire bestemmingen

Iconen ondersteunen de bewegwijzering voor laaggeletterden.

Facilitaire pictogrammen.

Progressive disclosure

Een ziekenhuis krijgt slechts één kans om een goede eerste indruk te maken. Daarom ontwerpen we vanuit een ‘first-time visitor’ perspectief en volgens ‘progressive disclosure’ systematiek. De aangegeven informatie wordt onthult per laag, zo wordt op iedere plek precies voldoende informatie geboden om jou als bezoeker naar het volgende besluitvormingspunt te brengen. Niet meer en niet minder.

Flow: van afspraak tot behandeling

Voor een afspraak in het Zaans Medisch Centrum ontvangen patiënten thuis een uitnodiging. Daarin wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je in het ziekenhuis op je bestemming terecht komt. Bij de ontvangstzuilen in het gebouw ontvang je een dagticket met informatie. Daarop staan je afspraken, oproepnummer en routenummer. Al deze middelen maken gebruik van de door Silo ontworpen stijl. Zie je het symbool van een anker op je ticket? Dan hoef je in eerste instantie alleen de ankers te volgen op de borden.

Met het werk van Silo in samenwerking met Mecanoo Architecten hebben we het verschil kunnen maken, ruimte geven aan iets bijzonders en soms tegen de stroom in, maar uiteindelijk als geheel binnen budget en planning.

Alex van Reeuwijk , voormalig directeur Alliantie ZMC

Drie routes met kinderbewegwijzering.

Volg de eekhoorn!

Silo ontwierp een totaalsysteem waardoor je weg vinden eenvoudiger wordt en minder stress oplevert. Dat begint bij de informatie die patiënten thuis ontvangen en is zorgvuldig doorgevoerd binnen en buiten het gebouw, op digitale schermen en borden en in de ruimtelijke identiteit. Speciaal voor kinderen is een aparte bewegwijzering toegepast, onderverdeeld in drie te volgen dieren: de groene specht, de gele eekhoorn en het blauwe konijn.

Ruimtelijke identiteit en corporate identiteit

Voor het nieuwe Zaans Medisch Centrum ontwikkelde Silo naast de bewegwijzering, een onderscheidende ruimtelijke identiteit en de corporate identiteit inclusief logo. De ruimtelijke identiteit functioneert in harmonie met de bewegwijzering, ondersteunt de oriëntatie van de gebruikers van het gebouw en voegt een narratieve laag toe. De corporate identiteit benadrukt dat Zaans Medisch Centrum extra goede zorg verleent, én meer.

KlantZaans Medisch CentrumJaar2017CreditsMartijn Geerdes (wayfinding consultant), Mecanoo (architect), Thijs Wolzak (fotografie)AwardsPeople's Choice Frame Award 2018, Sign+ Award 2018, Finalist Architizer A+ Awards 2018
Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene