Zwemcentrum Rotterdam

Gastvrijheid en sociale veiligheid in het zwembad

In Rotterdam-Zuid verrijst een nieuw bruisend stadscentrum: Hart van Zuid. Het eerste gerealiseerde project in deze gebiedsontwikkeling is Zwemcentrum Rotterdam: een plek voor topsport én de Rotterdammers uit Zuid. Silo creëerde samen met Kraaijvanger Architects een verrassend, gastvrij en veilig entreegebied.

Impressie van Zwemcentrum Rotterdam in het Hart van Zuid – © Kraaijvanger Architects

Metamorfose in Rotterdam

Het gebied rond Zuidplein en Ahoy ondergaat de komende jaren een metamorfose. Hart van Zuid wordt een plek waar bewoners, bezoekers en ondernemers zich helemaal thuis voelen. Zwemcentrum Rotterdam is gerealiseerd in het voormalige stadskantoor. Met een 50-meter wedstrijdbad en een 25-meter doelgroepenbad biedt het zwemcentrum alle faciliteiten voor de topsporter, maar is het ook laagdrempelig voor de recreant.

Aandacht voor veiligheid

Als bezoeker kom je het zwembad binnen in een onbemande hal met een trap en lift. Pas op de eerste verdieping bevinden zich horeca, kaartverkoop en toegang tot de zwembaden. Het entreegebied behoeft dus speciale aandacht. Hoe zorg je ervoor dat je je welkom voelt, maar ook veilig in de entreehal?

Surrealistische interventie

Silo koos ervoor om het zwembad en haar bezoekers met elkaar te verbinden door middel van een surrealistische, maar toepasselijke interventie. Voor de wanden van de entreehal creëerden we een doorlopend beeld met elementen die je verwacht in een zwembad: sport en spel, grafische belijning, felgekleurde vlotterlijnen, tegels, waterstroming en reflectie. Maar in dit samenspel duiken ook drie enorme walvissen op.

Waakzame waterreuzen

De vriendelijke en respectvolle walvissen verwelkomen de bezoekers en fungeren als waakzame waterreuzen. Psychologisch onderzoek wijst uit dat afbeeldingen van ogen een positief effect hebben op de sociale veiligheid. Waar camera’s het toezicht expliciet maken, kunnen de walvissen met hun grote ogen op een positieve manier respectvol gedrag stimuleren. Zo houden ze letterlijk een oogje in het zeil in het onbemande entréegebied.

Pixel-perfect en duurzaam

Voor zwembaden gelden strenge eisen als het gaat om de veiligheid en duurzaamheid van materialen. Voor de uitvoering van het beeld is daarom gekozen voor een innovatief geprint pixel-perfect mozaïek. In zijn totaliteit geeft het mozaïek eigenheid aan het zwembad en verhoogt het de kwaliteitsbeleving van het entreegebied.

De walvissen heten je welkom bij de entree en leiden de bezoeker als vanzelf naar de eerste verdieping.

KlantHart van Zuid en Kraaijvanger ArchitectsJaar2018CreditsKraaijvanger Architects (architect), Thijs Wolzak (fotografie)
Rene Toneman

Meer weten?

Bel of e-mail Rene